Nattsyn hos katter: Hvordan fungerer det?

Elsker du ikke også fascinasjonen vi har for kattens overnaturlige evner i mørket? Mange tror at katter har spesielle krefter som hjelper dem å se i fullstendig mørke. Men hva er sannheten bak denne myten? La oss dykke inn i vitenskapen bak dette fenomenet.

Hva gjør at katter ser godt i mørket?

Katter er kjent for sin praktfulle evne til å navigere i mørket, en egenskap som har vært avgjørende for deres suksess som rovdyr i naturen. Katter kan se i mørket, men hva er det som gjør at de kan gjøre dette?

Øyets struktur

Kattens øye er annerledes strukturert enn menneskets. En av de mest bemerkelsesverdige forskjellene er deres vertikale pupiller, som kan trekke seg sammen for å kontrollere hvor mye lys som trenger inn i pupillen. Dette hjelper dem med å justere synet sitt basert på lysforholdene.

Tapetum Lucidum

Bakteppet av kattens øye, kjent som Tapetum Lucidum, er et lysreflekterende lag som fungerer som et speil bak netthinnen. Dette gjør at lysstrålene kastes tilbake mot cellene i netthinnen, noe som gir katten en fordel når det gjelder å se i mørket. Dette reflekterende laget er grunnen til at kattens øyne ser ut til å gløde i mørket.

Hvor godt ser katter i mørket?

Undersøkelser viser at katter har seks ganger større lysfølsomhet enn mennesker, og dette gjør dem i stand til å se i svært svakt lys. Men selv om de har denne overlegne evnen, er det viktig å merke seg at i totalt mørke kan selv ikke katten se.

Fargesyn hos katter

Det er flere teorier rundt hvor godt katter kan skille farger. Katter har flere staver (cellene ansvarlige for nattsyn) sammenlignet med mennesker, men har færre tapper, som er ansvarlige for fargesynet. Dette fører til at katters fargesyn sannsynligvis ikke er like levende som vårt.

Kattesyn på nært hold

Interessant nok har katter noen utfordringer når de ser på nært hold. Forskere mener at katter er langsynte, dette betyr at de ser bedre på lengre avstand enn på nær hold. Når en katt sniker seg innpå et bytte, er det faktisk deres værhår og andre sanser som tar over.

Kattens øyenfarge

Kattens øyenfarge bestemmes av genene, akkurat som hos alle andre dyr. Mengden melanin, aminosyren som kontrollerer pigmenter i øyne, hud og pels, varierer, noe som gir opphav til mange forskjellige øyenfarger hos katter.

Konklusjon

Så la oss avslutte med å svare på spørsmålet: «Når bør en katt spise?» Svaret er ikke alltid klart! Noen ganger kan katters naturlige evne til å jakte selv i mørket føre til at dårlig spisevaner utvikles. Husk at selv om katter er fantastiske skapninger med unike egenskaper, trenger de fortsatt et balansert kosthold for å holde seg sunne og sterke på tross av deres mystiske nattlige eventyr.

Glakatt.no

FAQ om kattens syn og øyne

Kan katten se i mørket?

Ja, katter har en bemerkelsesverdig evne til å se i svakt lys takket være deres vertikale pupiller og et lysreflekterende lag i øyet kalt tapetum lucidum. Men selv katter kan ikke se i totalt mørke og bruker da luktesansen, hørselen og værhårene for å navigere.

Hvorfor ser kattens øyne ut til å lyse i mørket?

Kattens øyne ser ut til å lyse i mørket på grunn av tapetum lucidum, et lysreflekterende lag på baksiden av øyet. Dette reflekterer lyset tilbake mot cellene i netthinnen, noe som gir katten en forbedret evne til å se i svakt lys.

Kan katten skille mellom forskjellige farger?

Dette er et område hvor forskere ikke har nådd enighet ennå. Katten har flere staver (som gir lavlys- og sort-hvitt-syn) enn mennesker, men færre tapper (som er ansvarlige for fargesynet). Det er derfor antatt at katten kan skille mellom visse farger, men sannsynligvis ikke har et spesielt godt fargesyn.

Hvordan fungerer kattens nær- og langsynthet?

Mange forskere mener at katter er langsynte, siden linsen i katteøyet ikke endrer form når de fokuserer på noe nært. Katter ser antagelig best på litt lengre avstand – fra ca en halv meter og utover.

Hva bestemmer kattens øyefarge?

Kattens øyefarge er bestemt av genene, slik som hos alle andre dyr. Forskjellige mengder av melanin – aminosyren som kontrollerer pigmentene i øyne, hud og pels – gir opphav til mange forskjellige øyenfarger. Tamkatter sin øyenfarge kan variere fra grønn til gul, oransje og så videre.