Hvordan velge riktig farge til stuen

Når det kommer til å velge riktig farge til stuen, er det flere faktorer å vurdere. Romstørrelse, lysforhold og interiørstil kan alle spille en rolle i å skape den ønskede atmosfæren. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan du kan velge riktig farge basert på disse faktorene. Her er noen viktige punkter å huske på:

Nøkkelpunkter

 • Små stuer kan dra nytte av lyse farger for å gi en følelse av romslighet.
 • Middels store stuer kan bruke både lyse og mørke farger avhengig av ønsket stemning.
 • Store stuer kan eksperimentere med dypere farger for å skape en luksuriøs atmosfære.
 • Stuer med mye naturlig lys kan dra nytte av varme farger for å skape en innbydende atmosfære.
 • Stuer med begrenset naturlig lys kan bruke lyse farger for å gi en følelse av lys og luftighet.

Fargevalg basert på romstørrelse

Små stuer

Når du velger farge til en liten stue, er det viktig å velge lyse farger som kan gi en følelse av romslighet. Lyse farger som hvit, beige eller pastellfarger kan bidra til å åpne opp rommet og gjøre det virke større. Du kan også vurdere å bruke speil for å skape en illusjon av større rom. Et tips er å bruke en fargepalett med kontrastfarger for å skape dybde og interesse. For eksempel kan du bruke en lys farge på veggene og deretter legge til noen fargerike aksenter gjennom puter, tepper eller kunstverk. Husk at mindre møbler og smart oppbevaring kan også bidra til å maksimere plassen i en liten stue.

FargevalgBeskrivelse
HvitGir en følelse av romslighet
BeigeSkaper en varm og innbydende atmosfære
PastellfargerGir en myk og avslappende stemning

 • Velg lyse farger for å åpne opp rommet
 • Bruk kontrastfarger for å skape dybde og interesse
 • Vurder å bruke speil for å skape en illusjon av større rom

En liten stue trenger ikke å føles trang og overfylt. Med riktig fargevalg og smart innredning kan du skape en romslig og innbydende atmosfære.

Middels store stuer

Når det kommer til fargevalg for middels store stuer, er det viktig å finne en balanse mellom å skape en følelse av rom og samtidig gi rommet varme og koselig atmosfære. En god idé er å velge lyse farger på veggene for å gi en illusjon av større plass. Du kan også vurdere å bruke kontrastfarger på enkelte vegger for å skape et visuelt interessant element i rommet. For å skape en harmonisk helhet kan du velge møbler og interiør i naturlige materialer som tre og tekstiler i nøytrale farger. Et tips er å bruke en stor gulvteppe for å definere sitteområdet i rommet. Her er en liste over farger som passer godt til middels store stuer:

 • Lys grå: Gir en følelse av rom og lys
 • Beige: Skaper varme og koselig atmosfære
 • Mintgrønn: Frisk og moderne farge

Det er viktig å huske at fargevalg er personlig, og det er viktig å velge farger som du liker og som passer din stil og preferanser.

Store stuer

I store stuer kan du velge mer dristige og mettede farger for å skape en imponerende og luksuriøs atmosfære. Varme farger som rød, oransje og gull kan gi rommet en følelse av varme og intimitet. Hvis du foretrekker en mer avslappet og rolig atmosfære, kan du velge kjølige farger som blå, grønn eller lilla. Disse fargene kan bidra til å skape en følelse av ro og harmoni. Når du velger farge til store stuer, er det viktig å vurdere møbler og interiør. En moderne og minimalistisk stil kan passe godt sammen med nøytrale farger som hvit, grå eller svart. En rustikk og landlig stil kan ha nytte av varme jordfarger som brun, beige eller terracotta. Hvis du ønsker en klassisk og elegant stil, kan du vurdere rike farger som burgunder, mørkeblå eller mørkegrønn. Husk at det er viktig å balansere fargene i rommet og skape en harmonisk helhet. Her er et eksempel på en fargepalett for store stuer:

FargeBeskrivelse
RødEnergisk
GullLuksuriøs
BlåAvslappende

En stor stue gir deg muligheten til å eksperimentere med farger og skape en unik atmosfære. Vær modig og velg farger som passer din personlige stil og stemning du ønsker å skape i rommet.

Fargevalg basert på lysforhold

Stuer med mye naturlig lys

Når du har mye naturlig lys i stuen, kan du velge farger som fremhever og forsterker lyset. Lyse farger som hvit, beige og pastellfarger reflekterer lyset og gir en følelse av romslighet. Du kan også vurdere å bruke farger med en varm undertone, som gul eller lysebrun, for å skape en varm og innbydende atmosfære. Unngå mørke farger som kan absorbere lyset og gjøre rommet virke mindre. Husk at fargene kan se annerledes ut avhengig av lysforholdene i rommet, så det kan være lurt å teste ut fargene på en prøveflate før du maler hele stuen. Her er en liste over farger som passer godt i stuer med mye naturlig lys:

 • Hvit: Gir en ren og lys atmosfære.
 • Beige: Skaper en varm og behagelig stemning.
 • Pastellfarger: Gir et lyst og lekent uttrykk.

En lys og luftig stue med mye naturlig lys kan være et perfekt sted å slappe av og nyte solskinnet. Velg farger som fremhever lyset og skaper en behagelig atmosfære.

Stuer med begrenset naturlig lys

Når du har en stue med begrenset naturlig lys, er det viktig å velge riktig farge for å skape en lys og luftig atmosfære. Velg lyse farger som hvittlys grå eller beige for å reflektere lyset og gi rommet en følelse av å være større. Unngå mørke farger som kan få rommet til å virke trangt og dunkelt. I tillegg kan du bruke speil og lysreflekterende materialer for å øke lysstyrken i rommet. Et tips er å plassere speil på veggene motsatt av vinduene for å reflektere lyset inn i rommet. Husk også å velge lyskilder med varmt lys for å skape en koselig stemning. Her er en liste over farger som passer godt i stuer med begrenset naturlig lys:

FargeBeskrivelse
HvittGir en ren og frisk følelse
Lys gråSkaper en lys og moderne atmosfære
BeigeGir en varm og innbydende følelse

En lys fargepalett kombinert med riktig belysning kan virkelig forvandle en stue med begrenset naturlig lys og gjøre den til et lyst og trivelig rom.

Stuer med kunstig lys

Når du har kunstig lys i stuen, kan du velge farger som komplementerer belysningen og skaper en varm og koselig atmosfære. Unngå for mørke farger som kan gjøre rommet virke trangt og lite. Velg heller lyse og nøytrale farger som reflekterer lyset og gir en følelse av romslighet. Et tips er å bruke varme fargetoner som beige, krem og lys grå. Disse fargene vil gi en behagelig og avslappende stemning. I tillegg kan du bruke metalliske aksenter som gull eller sølv for å legge til litt glamour. Husk også å velge riktige lamper og lyspærer som gir et godt og behagelig lys i rommet. Et godt valg er LED-pærer med varmt lys, da de gir en myk og behagelig belysning. Med kunstig lys kan du skape en stue som er både funksjonell og estetisk tiltalende.

FargetonerAtmosfære
BeigeVarm
KremAvslappende
Lys gråRomslig

 • Velg lyse og nøytrale farger
 • Unngå for mørke farger
 • Bruk varme fargetoner
 • Legg til metalliske aksenter
 • Velg riktige lamper og lyspærer

En stue med kunstig lys kan være like vakker og innbydende som en stue med naturlig lys. Det handler bare om å velge riktige farger og belysning som skaper den ønskede atmosfæren.

Fargevalg basert på møbler og interiør

Moderne og minimalistisk stil

Når du velger farge til stuen i en moderne og minimalistisk stil, er det viktig å holde seg til en nøytral fargepalett. Velg gjerne hvite, grå eller beige farger som gir et rent og elegant uttrykk. For å skape kontrast og visuell interesse, kan du legge til noen få fargeklatter i form av puter, tepper eller kunstverk. Et tips er å bruke en fargehjul for å finne komplementærfarger som gir et harmonisk uttrykk. Husk at mindre er mer i denne stilen, så unngå å overpynte rommet med for mange farger og mønstre.

I en moderne og minimalistisk stil kan du også bruke materialer som glass, metall og betong for å skape et moderne og industrielt preg. Vær oppmerksom på at fargen på møblene og interiøret også bør være i tråd med den minimalistiske stilen. Velg møbler med rene linjer og enkel design i nøytrale farger. Et tips er å bruke et bord eller en hylle i glass eller metall for å skape et elegant og luftig uttrykk.

Husk at fargevalget i stuen bør også ta hensyn til rommets funksjon og stemning. I en moderne og minimalistisk stil er det viktig å skape et rolig og harmonisk miljø hvor man kan slappe av og nyte den enkle og stilrene estetikken.

Rustikk og landlig stil

I en stue med rustikk og landlig stil er det viktig å velge farger som komplementerer den naturlige atmosfæren. Jordtoner som brun, beige og grønn kan bidra til å skape en varm og avslappende følelse. For å legge til kontrast og visuell interesse, kan du vurdere å bruke nøytrale farger som hvit eller grå på veggene. En idé kan være å lage en fargepalett inspirert av naturen, med farger som minner om trær, gress og jord. Et tips er å bruke en fargeprøve for å se hvordan fargene ser ut i rommet før du maler. I tillegg kan du vurdere å bruke naturlige materialer som tre og stein i møbler og dekorasjoner for å forsterke den rustikke stilen. Husk at det er viktig å skape en balanse mellom farger og teksturer for å oppnå den ønskede atmosfæren i rommet. En rustikk og landlig stil kan gi en varm og koselig følelse til stuen, og det er viktig å velge farger som bidrar til denne atmosfæren.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke farger gjør rommet større?

Lysere farger som hvit, beige og pastellfarger kan gi en illusjon av større rom.

Hvilke farger gjør rommet mindre?

Mørkere farger som svart, mørke brune og mørke blå kan få rommet til å virke mindre.

Hvordan velge farge basert på lysforhold?

For stuer med mye naturlig lys kan du velge lyse farger som ikke blir overveldende. For stuer med begrenset naturlig lys kan du velge varmere farger for å skape en koselig atmosfære. For stuer med kunstig lys kan du velge farger som ikke blir for sterke eller kalde.

Hvilke farger passer til moderne og minimalistisk stil?

Farger som hvit, grå, svart og nøytrale toner passer godt til moderne og minimalistisk stil.

Hvilke farger passer til rustikk og landlig stil?

Naturlige farger som jordtoner, grønt, brunt og beige passer godt til rustikk og landlig stil.

Hvilke farger passer til klassisk og elegant stil?

Elegante farger som gull, sølv, krem og dypere toner av blå og grønt passer godt til klassisk og elegant stil.